Sitemap Disclaimer Privacy statement

Home

Gastbedrijf editie 2017

Thema

Programma

Standhouders

Aanmelden

Slimste Toekomstgerichte Houtoplossing 2017

Samenwerkingspartners

Foto's

Annulering

Contact

Houtwereld Praktijkdag 2017
Waar gaan we heen met Hout?

NBvT wint wedstrijd Slimste Toekomstgerichte Houtoplossing 2017

 

Met haar concept voor aardbevingsbestendige houtskeletbouw-woningen is de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT) de overtuigende winnaar van de wedstrijd ‘Slimste Toekomstgerichte Houtoplossing 2017’. De prijsuitreiking vond op vrijdag 10 november 2017 plaats op de Houtwereld Praktijkdag in Zaandam, waar 435 professionals elkaar troffen.

 

De wedstrijd is georganiseerd om bedrijven en organisaties te belonen voor het ontwikkelen van unieke innovatieve producten, oplossingen en concepten die hout toekomstbestendig en duurzaam maken.

De NBvT kreeg tijdens de eerdere online stemprocedure én gedurende de live stemming door bezoekers van de Houtwereld Praktijkdag de meeste stemmen toebedeeld (16% van het totale aantal van 2.643 stemmen). Er namen bij elkaar negen genomineerden deel aan de wedstrijd.

 

Dagvoorzitter Reinier van den Berg (l.) overhandigde de prijs – een media- en publiciteitscheque van Houtwereld - aan Jan Hoekstra (r.), adviseur techniek & innovatie NBvT en secretaris sectie VHSB.

 

 

 

Foto: Rodney Photography

 

Houten stabiliteitskern

 

'Aardbevingsbestendige houtskeletbouw-woningen' is een nieuwe innovatieve oplossing, bestaande uit een licht bouwsysteem in hout. De NBvT-sectie VHSB ontwikkelde deze bouwmethode samen met VDM Woningen, De Groot Vroomshoop Groep, SHR, ingenieursbureau Toeck en de TU Eindhoven. Dat gebeurde in het kader van de Innovatie Nieuwbouwregeling van de NAM.

 

Het concept draait om een houten stabiliteitskern in 3D, die toepasbaar is in meerdere woningtypen. Deze kern maakt een woning dermate stabiel, dat voldaan wordt aan de eisen in de NPR 9998 voor aardbevingsbestendig bouwen. De kern en de rest van het houtskeletbouw casco worden fabrieksmatig geproduceerd en op de bouwplaats geassembleerd, wat leidt tot een korte bouwtijd. Door de fabrieksmatige aanpak en het slimme concept zijn woningen te realiseren die ook nog eens betaalbaar zijn. Bovendien draagt de oplossing bij aan het circulair toepassen van (houten) onderdelen en materialen. Leden van de sectie VHSB kunnen nu formeel onder KOMO-keur aardbevingsbestendig bouwen.

 

Website: www.nbvt.nl

 

Tweede plaats: VOX

 

Het VOXS Bouwsysteem van Bergh Bouwsystemen noteerde de tweede plaats in de Slimste-wedstrijd. VOXS is een zelf ontwikkeld demontabel bouwsysteem voor semi-permanente doeleinden. Het casco is volledig ontworpen met gestandaardiseerde prefab-elementen die uit elkaar te halen zijn, maar ook inzetbaar zijn voor een nieuwe toepassing. De hybride constructie bestaat uit staal/betonvloeren, gelamineerde houten kolommen en niet-dragende houtskeletbouw gevelelementen. Hiermee is snel op locatie volume te creëren.

 

Website: www.voxs.nl

 

Derde plaats: FastFix

 

Op de derde plek eindigde de FastFix-deuvel van WINFIX Solutions. Dit gepatenteerde en SKH-gecertificeerde (SKH BGS011) alternatief voor de houten deuvel zorgt ervoor dat kozijnverbindingen binnen de BRL 0819 meteen na het opsluiten een hoge sterkte hebben. Daardoor kan het kozijn direct worden opgehangen voor verder transport in de fabriek.

 

Website: www.winfix.nl

 

 

Vorige winnaars Slimste-wedstrijd

 

* De wedstrijd 'Slimste Comeback in Hout 2015' werd gewonnen door Stadshout in Amsterdam, die stadsbomen een hoogwaardig tweede leven geeft;

* De wedstrijd 'Slimste Exterieurproduct 2014' werd gewonnen door de Weekamp TriComfort, een deurenconcept van Weekamp Deuren;

* De wedstrijd 'Slimste Renovatieproduct 2013' werd gewonnen door een renovatie- en nieuwbouwkozijn van thermisch gemodificeerd Finti-hout.